Duurzamer & ecologischer

Bamboe kennen we allemaal als decoratieve plant in tuinen, vele Aziatische restaurants gebruiken het als sfeermaker. In bewerkte vorm zien we het terug in textiel, wellicht zonder dat u het weet. Een belangrijke reden om bamboe als grondstof voor textiel te gebruikte is dat het duurzamer en ecologischer is dan katoen. Persoonlijk leerde ik bamboe kennen met de hengel die ik op vakantie van mijn vader kreeg.

In de meubelindustrie kent het gebruik van bamboe ook een opmars. En terecht! Na het oogsten van bamboe blijft de wortelstructuur in takt, van waaruit de jonge bamboehalm zich ontwikkeld. En vaak met razend tempo. Er zijn bamboesoorten die in 50 dagen 25 meter groeien.

Terechte vervanger van hout

De soorten Moso en Guadua groeien binnen een half jaar naar respectievelijk 30 meter en 25 meter hoogte. Deze twee soorten worden veel aangewend voor het vervangen van hout. En wederom terecht! Op het ecologische front kunnen we concluderen dat bij de teelt minder tot geen pesticide gebruikt worden, de opbrengst m3 per hectare bamboe hoger is dan welke houtsoort dan ook en de productie van bamboe kan plaatsvinden op voedselarme en gedegradeerde bodems.


Zijn er ook kanttekeningen? Zekers. Vaak wordt de factor vervoer genoemd. Houtsoorten worden toch ook vervoerd? De afstanden zijn nagenoeg hetzelfde en hier ligt ook een verantwoordelijkheid bij de leverancier. Deze leverancier heeft duurzaam en ecologisch al zo wie zo in zijn DNA. Voor de verwerking van bamboe naar plaatmateriaal is lijm een noodzakelijk kwaad.

Houtproducenten zwengelen graag de argumentatie van dit schadelijke product aan. Het is hun goed recht. Het brengt weer een stimulans richting de circulaire economie. Verwerkt bamboe is geschikt voor hergebruik. Echter wanneer? De levensduur van een bamboe tafelblad is lang. De vezelstructuur van bamboe resulteert in een hardheid die beter is dan menig andere grondstof. Bamboe kent ook minieme krimping of uitzetting.

``Hufterproof``

Al om al goede redenen om tafelbladen van bamboe te lanceren. De mogelijkheden zijn divers. Bamboe laat zich gemakkelijk bewerken, waardoor vormgevingsvraagstukken ingevuld kunnen worden. Binnen de horeca en onderwijs kennen we de wens “hufterproof”. Bamboe, al dan niet een Bamboo Diamond finish, is wederom een passende oplossing. En prijstechnisch? Het zal u positief verrassen. Staan duurzaamheid en circulaire economie binnen jouw bedrijf of onderwijsinstelling ook bovenaan het lijstje van overweging factoren? Schroom dan niet om ons te contacteren info@deschoolinrichter.nl