Fast-furniture: een snelgroeiend probleem

Fast-fashion is voor vele een bekend fenomeen, maar heb je al eens gehoord van fast-furniture? We gooien ontzettend veel spullen weg. Alleen al in Europa gaat het om een jaarlijkse hoeveelheid van 11 miljard kilo aan meubels. Meubels waarvan een groot deel nog goed te gebruiken is. Deze vallen dan ook onder fast-furniture, omdat ze trendgevoelig zijn en in de ogen van de consument vaak niet van hoogwaardige kwaliteit. Ook denken we bij aanschaf niet aan duurzaam gebruik of over recycling. Ongeveer 10% recyclen we, de rest gaat naar de verbrandingsoven wat leidt tot CO2-uitstoot. In Nederland alleen al wordt er jaarlijks 250 miljoen kilo aan interieurafval weggegooid. De afvalstroom is de laatste jaren zelfs toegenomen, in plaats van afgenomen. Het is dan ook een opstapelend probleem waar drastisch iets aan moet veranderen.

Fast-furniture is zonde

Waardevolle materialen worden weggegooid, het kost veel energie en ook nog eens veel geld. Als er een kast kapot is, schrijven we deze vrijwel meteen af en schaffen we een nieuwe aan. Erg zonde, zeker als je bedenkt dat een kast nog een lange tijd mee kan, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Daarnaast zijn de materialen vaak nog bruikbaar voor het maken van een ander product. Meestal denkt men niet meteen aan het duurzame aspect bij de aanschaf van dergelijke producten. Bij de aankoop van een bank of stoel wordt er eerder gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding en naar comfort.

Een hip alternatief

Gelukkig ontstaan er steeds meer initiatieven die dit probleem actief willen aanpakken. Organisaties richten zich meer op het stofferen van verouderde meubels. Ook kringloopwinkels zijn ideaal om meubels een nieuw leven te geven. Ze zijn vaak relatief gemakkelijk op te knappen en kunnen alsnog een hele mooie aanvulling zijn op het interieur. Sterker nog, deze trend wordt steeds vaker gezien als hip! Mensen zien meer de waarde in van de materialen die al bestaan. Voorheen – en helaas nog te vaak – denkt men dat als iets nieuw is, het ook beter moet zijn. Om echt impact te maken, zal er op grote schaal een verandering in mindset moeten ontstaan.

Een langere levensduur voor je schoolmeubilair

Team R&S de Schoolinrichter is dan ook groot voorstander van initiatieven die de levensduur van meubilair verlengen. Naast het feit dat de meubels langer meegaan, zullen ze ook op de juiste manier gerecycled moeten worden. Zo gebruiken we waardevolle materialen zo lang mogelijk waarmee we veel besparen, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Zeker als we kijken naar de stijgende grondstofprijzen door toenemende tekorten. We willen mensen dan ook aansporen om actief en kritisch na te gaan of meubilair écht aan vervanging toe is, of dat het nog een tijdje mee kan, al dan niet na een opknapbeurt. Tijdens een vrijblijvend inrichtingsadvies kijken wij samen met de klant naar de ruimte, de gebruiker en de status van het bestaande meubilair. Vaak komt hieruit naar voren dat een aantal meubels nog prima mee kunnen. Door kleine gebruikssporen worden ze sneller afgeschreven dan nodig. Zonde! Kleine aanpassingen aan het schoolmeubilair creëert al veel waarde, niet alleen voor de ruimte en het budget. Ook leidt het tot meer bewustwording en eigenaarschap bij leerlingen. We willen leerlingen hiermee motiveren om bij te dragen aan een betere wereld.

Opgeknapt staat netjes

Zelf leveren we een actieve bijdrage door versleten tafelbladen bij het Olympus College in Arnhem te voorzien van een nieuw tafelblad. Bovendien zijn de nieuwe tafelbladen gemaakt van massief bamboe. Een duurzaam alternatief, vanwege de ontzettend mooie eigenschappen die bamboe bezit (klik hier voor de blog). De onderstellen van de tafels zijn vaak nog in prima staat, waardoor het Olympus College weer jaren vooruit kan na een kleine opknapbeurt. In het filmpje van het Olympus College ziet u de prachtige tafels (vanaf minuut 4:29). Een ander voorbeeld is het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV), waar R&S de Schoolinrichter de stoelen heeft voorzien van een nieuwe zitting en rugleuning, en ook de krukken van nieuwe zittingen. Een simpele ingreep die veel geld, energie en materialen bespaart! Tenslotte zijn de kastjes bij de St. Paulusschool in Arnhem opgeknapt tot grote vreugde bij de leraren (hun favoriet). We hebben de kastjes een nieuwe kleur gegeven en voorzien van een bamboeblad. Ook dienen ze nu als opbergruimte en als afscheiding om rustig werken voor leerlingen mogelijk te maken. Eén kastje is zelfs omgebouwd tot plantenbar waar leerlingen leren zorgen voor de planten in hun omgeving.

Closing the fast-furniture loop

We blijven actief op zoek naar producten die herbruikbaar zijn. Zo bieden wij de Postura+ stoel aan waar wij met trots 20 jaar garantie op geven! De stoel is simpelweg onverwoestbaar en aan het einde van de levensduur wordt deze bij een relatief lage temperatuur omgesmolten tot een volledig nieuwe stoel. De Postura+ is een ergonomische topper, is stapelbaar tot wel 12 stoelen en is verkrijgbaar in maar liefst 16 kleuren! Bovendien is de stoel volledig geproduceerd in Europa. En wat dacht je van onze nieuwe bureaustoel Vincent waarvan de onderdelen tot 98% hergebruikt kunnen worden? De bureaustoel heeft zelfs een Green Tag. Een internationaal Eco label, wat inhoudt dat de bureaustoel aan hoge ethische en ecologische eisen voldoet. Om de cirkel compleet te maken bieden we dan ook een inleverservice, waarbij we de oude bureaustoelen kosteloos terugnemen zodat deze binnen de kortste keren weer volledig inzetbaar zijn.