Duurzame scholen inrichten? Natuurlijk!
Bureaus, stoelen, kasten, (groeps)tafels, noem het maar op. Scholen zetten tegenwoordig in op een duurzame schoolinrichting. Niet alleen verlaagt dit de CO₂-voetafdruk van de school, ook geeft dit het goede voorbeeld aan leerlingen. Ze zien en voelen wat duurzaamheid is, en leren over het belang van een schone en veilige toekomst. Erg goed dat scholen hier op inzetten, want jong geleerd…
Duurzame initiatieven
Steeds meer projecten richten zich op het verduurzamen van de school. Denk hierbij aan meer biodiversiteit op het schoolplein, het besparen van water, zonnepanelen, maar ook nieuwe lesmethodes die de nadruk leggen op duurzaamheid. Naast energie- en waterbesparing, het scheiden van afval en duurzame mobiliteit, let men steeds meer op de gebruikte materialen binnen een school. Ook bewustwording onder jongeren wordt steeds belangrijker. Zo is duurzaamheid vanaf de zomer 2022 een verplicht vak voor alle studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen. “De toekomst van studenten én van onze planeet hebben we zelf in handen”, licht de universiteit toe.
Steeds duurzamer
Ouderwetse meubels van vervuilende spaanplaat worden vervangen door massief hout, gerecycled kunststof en zelfs bamboe! Met name op basisscholen wordt er meer en meer gekozen voor hout uit duurzaam beheerde bossen. Dit hout is voorzien van het FSC-keurmerk, een garantie dat de bossen zich voldoende kunnen herstellen. Een mooi voorbeeld is basisschool de Wijzer in Arnhem (zie foto), waarbij de school de voorkeur geeft aan een inrichting met meer gebruik van hout en bamboe. Zo zet de school stappen richting een duurzame school.
Duurzame middelbare scholen, kan dit ook?
Momenteel kiezen middelbare scholen eerder voor schoolmeubilair met staal. Dit komt omdat staal ontzettend sterk is en daardoor ‘doelgroep-proof’. Staal heeft een lange levensduur en is goed te recyclen waarbij het dezelfde kwaliteit behoudt. De productie van staal is echter minder duurzaam. We zijn daarom bezig met het ontwikkelen van een alternatief voor staal. We kijken daarbij naar hergebruik of naar meer gebruik van bamboe. De fantastische eigenschappen van deze grassoort hebben we in een eerdere blog uitgelicht, dus lees hem snel! We verwachten dat bamboe de komende jaren uitgroeit tot absolute favoriet!
Gezondheid
Ook is er tegenwoordig speciaal aandacht voor het ergonomische aspect. Men zet in op flexibel werken voor zowel leerlingen als docenten. Zit-sta bureaus en in hoogte verstelbare stoelen zien we dan ook steeds vaker, net als elektrisch verstelbare docentenbureaus. Toch prettig om zitten af te kunnen wisselen met staan, wat ook nog eens heel erg gezond is! Het zorgt voor een betere bloedsomloop waardoor het leer- en concentratievermogen toeneemt. In combinatie met frisse en natuurlijke meubels in het klaslokaal ontstaat er een aangenaam leerklimaat!